5 креативних рецептів з бобового борошна: смачні страви з цільнозернового інгредієнта
Навіть якщо вам важко відмовитись від випічки, ви все що можете її собі дозволити. Для цього достатньо поступово замінити частину звичайного борошна на бобове, наприклад, з нуту чи сочевиці, щоб зробити випічку суттєво кориснішою.
Окрім цього, борошно з цільнозернових бобових не містить глютену і є відмінним джерелом білка, клітковини, фолату, заліза та калію. Закликаємо вас сміливо пробувати нові рецепти та насолоджуватись більш здоровими стравами, які ви можете знайти в Eat This, Not That.
Солодощі
Для приготування брауні найкраще підходить борошно з чорної квасолі, тоді як для кексів чи печива варто обрати нутове борошно. У чверті склянки горіхового борошна міститься 6 грамів білка та 5 грамів клітковини, що робить десерт більш корисним. Не забувайте, що перед використанням бобове борошно слід ретельно перемішати, щоб уникнути утворення грудочок.
Кекси
Замість звичайного чорничного кекса, який не відрізняється поживною цінністю, спробуйте приготувати його вдома за рецептом з використанням бобового борошна. Ви можете обрати борошно з гороху, квасолі або сочевиці. Для того щоб тісто для кексів або хліба було кориснішим, додайте ¾ чайної ложки ксантану або гуарової камеді на кожну склянку бобового борошна. Це забезпечить випічці стабільну форму. Також, не забудьте охолоджувати кекс на решітці, щоб запобігти розмоканню нижньої частини.
Натомість м'яса
Ви можете замінити яловичину або індичку, які зазвичай використовуються в приготуванні гамбургерів, на веганські котлети, виготовлені з бобового борошна, наприклад, з сочевиці або квасолі. Це борошно не тільки надасть котлетам необхідну вологість та текстуру, але й може слугувати альтернативою панірувальним сухарям під час смаження.
Тісто для піци
Поціновувачі піци мають можливість насолоджуватися своїм улюбленим блюдом, обираючи бобове борошно замість традиційного білого. Це не лише знижує калорійність піци, але й збільшує вміст білка й клітковини. Приготуючи тісто, рекомендується додати 2 чайні ложки ксантанової або гуарової камеді на кожну склянку бобового борошна, щоб зберегти бажану текстуру та досягти хрусткої скоринки.
Для згущення
Для загустіння підливи спробуйте використовувати бобове борошно замість звичних вершків і масла. Цей інгредієнт чудово підійде для супів та соусів, надаючи їм більшої густини. Крім того, борошно можна включити до складу протеїнових коктейлів, щоб надати їм кремової текстури та збільшити вміст білка.