Ціна на продукти: фахівці роз'яснили, чому овочі подешевшали, тоді як фрукти стали дорожчими.


Експерти відзначають зниження вартості овочів, в той час як ціни на фрукти зросли для українців за останній тиждень спостережень.

Фахівці відзначають зміну динаміки ціноутворення популярних овочів та фруктів серед українських покупців. Про це йдеться у звіті компанії EastFruit.

Згідно з експертними оцінками, ціни на продукти демонструють різні тенденції. Протягом минулого тижня спостерігалося зниження вартості картоплі, моркви, білокачанної та цвітної капусти, цибулі, огірків, гарбуза, кропу, петрушки та салату. У той же час, ціни на помідори, солодкий перець, пекінську капусту та броколі підвищилися.

Також аналітики відзначили зміну цін на продукти у фруктово-ягідному сегменті: подорожчали яблука, груші та гранат. В той самий час, ціни на виноград, мандарин, апельсини, лимони та хурму знизилися.

Експерти пояснюють таку динаміку сезонним попитом, зменшенням дефіциту на деякі групи товарів і активний збір врожаїв низки культур -- як тепличних, так і тих, що були імпортного походження.

Нагадаємо, що у Фокусі повідомляли про прогнози Національного банку стосовно цін на продовольство. В основному регуляторі фінансової системи вважають, що покращення ситуації з інфляцією очікується до весни 2025 року, коли на ринку з'явиться новий врожай, що допоможе знизити темпи зростання цін на сировину.

Ми також зазначали, що вартість продуктів стрімко зростає. Прогнози аналітиків не надто втішні: незважаючи на вже існуючі цінові рекорди, наступне підвищення цін на товари харчування є неминучим.

Related posts