Дієтологи визначили шість найкращих варіантів сніданку, окрім вівсянки.
Вівсянка - це чудовий варіант, але існують й інші смачні страви для сніданку, які можуть підняти настрій і забезпечити енергію на весь день.
Багато людей уникають обговорення теми закрепів. Проте, якщо ви один із тих, хто часто з цим стикається, вівсянка може стати відмінним рішенням для цієї проблеми. Але це не єдина їжа, яка може допомогти. Як зазначає EatingWell, існує безліч інших смачних сніданків, які також здатні полегшити ситуацію з закрепом.
Коли ви поспішаєте вирушити з дому, чаша з цільнозерновими пластівцями, що містять багато клітковини, може стати справжнім рятівником для вашої травної системи, відзначає магістр наук та сертифікована дієтологиня Сільвія Клінгер. Цільні зерна є відмінним джерелом клітковини, яка благотворно впливає на процес травлення. Враховуючи, що 90% жінок і 97% чоловіків не отримують рекомендованих 28-34 грами клітковини щодня, це може бути дуже корисною інформацією.
Проте, не всі види цільнозернових пластівців є однаково корисними. Обирайте ті марки, які на першому місці в списку інгредієнтів мають цілі зерна та містять щонайменше 3 г клітковини в одній порції.
"Я рекомендую ківі пацієнтам, які мають проблеми із закрепом", - зазначає Кейт Скарлата, магістр охорони здоров'я та сертифікований дієтолог, що спеціалізується на здоров'ї травної системи. Дослідження підтверджують, що ківі може сприяти регулярному відвідуванню туалету у людей із закрепом з кількох причин. По-перше, цей фрукт містить клітковину, яка допомагає притягувати воду до кишечника, забезпечуючи кращу змащувальність. Що важливо, на відміну від інших продуктів з високим вмістом клітковини, ківі не викликає газоутворення і здуття живота завдяки наявності актинідину - ферменту, що сприяє травленню. Скарлата рекомендує вживати по два ківі щодня.
Не маєте можливості нарізати ківі? Спробуйте ожину! В одній чашці цієї ягоди міститься 8 г клітковини, що позитивно впливає на травлення. Це еквівалентно кількості клітковини, яку можна отримати з 2 чашок вареної вівсянки.
"Крім того, цей продукт включає в себе природний проносний компонент, відомий як сорбіт, який притягує вологу в кишечник і сприяє розм'якшенню стільця, що полегшує його виведення", - зазначає Скарлата.
Що робить його таким чудовим? Дві столові ложки насіння чіа містять вражаючі 10 г клітковини. З них більша частина - це розчинна клітковина, яка утворює слизький гель при замочуванні у воді. Таким чином, вони допомагають їжі плавно і комфортно проходити через ваш кишечник. "Я зазвичай раджу людям починати зі столової ложки і додавати більше в міру необхідності", - каже Емі Кімберлейн, сертифікований дієтолог.
Кіноа також може надати велику допомогу вашому травному здоров'ю. Одна чашка вареної кіноа забезпечує 5 г клітковини. Ви можете приготувати її заздалегідь і зберігати в порційних контейнерах, щоб розігріти в мікрохвильовці.
Завдяки вмісту близько 17 грамів клітковини в одній чашці, квасоля є відмінним натуральним засобом для боротьби із закрепами. Включення її до ранкового меню може стати ефективним способом підтримки регулярності випорожнень на протязі дня, зазначає Клінгер. Фахівці з харчування радять вживати приблизно півчашки квасолі щодня.
Згадаємо, що раніше експерт у сфері харчування поділився рекомендаціями щодо кількості яєць, які варто вживати людям старше 50 років.