Що корисніше для вживання - чай чи кава: досліджуємо лікувальні властивості цих напоїв.
Обидва напої дуже популярні серед людей.
Чай займає друге місце за популярністю серед напоїв у світі після води. Його отримують шляхом заварювання висушених листків рослини Camellia sinensis, і зазвичай його називають чорним чаєм. Листя чайного куща подрібнюють, сушать і ферментують, щоб активізувати природні хімічні сполуки, відомі як поліфеноли.
Зелений, білий і улун - всі вони походять з рослини камелії, але листя обробляють по-різному. Трав'яні чаї відрізняються і виготовляються з висушеного листя, коріння, насіння або плодів різноманітних інших рослин.
Кава також є популярним напоєм. Її варять з меленого, обсмаженого насіння кавової вишні, яке зазвичай називають кавовими зернами. Одна чашка кави містить тисячі природних хімічних речовин. Кожна чашка може відрізнятися залежно від того, як її заварюють, способу обсмажування кавових зерен та способу помелу.
Потенційні переваги та ризики для вашого здоров'я обох напоїв читайте на ТСН.ua.
Дослідження вказують на те, що систематичне споживання чаю здатне зменшити ймовірність передчасної смерті, а також ризики інсульту, серцевих недуг і діабету другого типу.
Чай містить багато поліфенолів, які є великою групою з тисяч природних рослинних сполук. До кінця не зрозуміло, як саме діє чай, але дослідження показують, що рослинні сполуки можуть допомогти:
Чай містить значну кількість амінокислоти l-теаніну, здатної проходити через гематоенцефалічний бар'єр. Ця речовина володіє нейропротекторними властивостями і може сприяти запобіганню втраті пам'яті, відомій як когнітивне зниження.
Дослідження, проведені на тваринах, свідчать про те, що зелений і чорний чай можуть мати протираковий ефект щодо раку шлунка, стравоходу, ротової порожнини, простати та товстої кишки. Проте результати досліджень, що охоплюють людей, виявляються неоднозначними та суперечливими. Хоча ці види чаю можуть володіти певними корисними властивостями, це не гарантує їх здатності запобігати розвитку ракових захворювань.
Споживання кави асоціюється із зменшенням ймовірності розвитку захворювань печінки, серцево-судинних розладів, певних недуг мозку, діабету другого типу та ймовірності летального результату. Хоча точно не відомо, яким чином кава позитивно впливає на організм, наукові дослідження вказують на можливі корисні ефекти. Серед них:
Кава може знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона. Основною причиною хвороби Паркінсона є низький рівень дофаміну, а дослідження на тваринах показують, що кава захищає клітини мозку, які виробляють дофамін.
Дослідження, проведені на людях, вказують на те, що регулярне споживання кави може бути пов'язане зі зменшенням ризику розвитку хвороби Паркінсона.
Це також може допомогти знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, хоча дослідження показують неоднозначні результати. Цілком ймовірно, що кава захищає ваш мозок, але не факт, що вона запобігає хворобам. Проте, завдяки високому вмісту кофеїну, вона сприяє підвищенню енергії, концентрації та пильності.
Так що ж краще: кава чи чай? Чай загалом безпечний, навіть у великих кількостях. Каву також можна пити, але у великих кількостях вона може спричинити певні проблеми.
Чай насичений антиоксидантами у значно більшій кількості.
Чай і кава обидва містять значну кількість поліфенолів, проте у чаї їх виявляється більше. Ці сполуки відомі своїми антиоксидантними властивостями, які сприяють очищенню організму від вільних радикалів, що можуть завдати шкоди та стати причинами різних захворювань.
Зелений чай містить значну кількість антиоксиданту, відомого як епігаллокатехін-3 галлат (ЕКГ), тоді як чорний чай багатий на теафлавіни. Обидва ці компоненти здатні забезпечувати захист від різних хронічних захворювань.
Кава містить багато антиоксидантів, таких як хлорогенова кислота та кавова кислота, але ваш організм розщеплює їх на інші сполуки, які мають нижчу антиоксидантну активність. Ці антиоксиданти можуть бути не настільки корисними для вашого організму, як сполуки, що містяться в чаї.
Чай має нижчий вміст кофеїну.
Хоча вживання кофеїну може стати гарним стартом вашого ранку або допомогти зосередитися під час роботи, його надмірне споживання може призвести до ряду небажаних наслідків, зокрема:
Більшість дорослих можуть безпечно споживати до 400 міліграмів кофеїну щоденно. Проте вагітним жінкам рекомендується обмежити споживання до 200 міліграмів на день. Дослідження вказують на можливий зв'язок між підвищеним рівнем кофеїну та низькою вагою новонароджених, а також втратою ваги під час вагітності, хоча результати цих досліджень залишаються суперечливими.
Обидва напої, чай і кава, містять кофеїн, проте його кількість у чаї приблизно вдвічі менша. У чашці чорного чаю об'ємом 225 грамів можна знайти 47 міліграмів кофеїну, тоді як аналогічна порція кави містить вже 96 міліграмів.
Зелений чай має ще нижчий рівень кофеїну — всього 28 міліграмів на 225 грамів. Його споживання може забезпечити вам легкий підйом енергії та свіжості, проте з меншим вмістом кофеїну в порівнянні з кавою.
Загалом, і кава, і чай безпечні для здоров'я і мають потенційну користь для здоров'я. Чай може мати більше переваг, ніж кава, але вам потрібно стежити за споживанням кофеїну в обох напоях. Ваш вибір напою може залежати від ваших особистих уподобань та культури.