Які переваги хурми для здоров'я: дієтологи пояснюють, як максимально використати її корисні властивості.


При виборі хурми звертайте увагу на фрукти з рівною, насиченою помаранчевою шкіркою, без тріщин чи м'яких ділянок.

Хурма є одним із найпопулярніших осінніх фруктів. Однак доступна вона не так вже й багато часу - і зникає з прилавків у лютому.

Хурма фую вирізняється плоским дном і округлою формою, нагадуючи помаранчеві томати. Її шкірка стає хрусткою та пружною в процесі дозрівання, а фрукт найкраще смакує в свіжому вигляді. Саме тому хурму часто використовують у різноманітних рецептах, зокрема в салатах, або ж очищеною та нарізаною, що робить її схожою на яблуко, зазначила дієтолог Меггі Мун у статті для EatingWell.

Хурма хатія має червонувато-помаранчевий відтінок і витягнуту форму. Коли хурма досягає зрілості, вона стає абсолютно м'якою і має ніжну шкірку. Незрілі плоди можуть бути гіркуватими через вміст танінів, як зазначила Мун.

Коли справа доходить до купівлі будь-якого виду хурми, шукайте фрукт із гладенькою, яскравою помаранчевою шкіркою, без порізів або м'яких плям. Плід має бути важким для свого розміру, а кінець плодоніжки має пахнути злегка солодко. Якщо це фую, шкірка має бути твердою на дотик; у хатії вона має бути м'якою.

Перед використанням хурму слід ретельно промити холодною водою. Щоб підготувати цей фрукт, спочатку видаліть листя і плодоніжку, а також серцевину. Проте шкірка є їстівною і корисною, тому її краще залишити. Далі наріжте хурму на шматочки відповідно до ваших уподобань. Тонкі скибочки відмінно смакують у салатах або як добавка до йогурту чи смузі. Великі частини можна їсти просто так, насолоджуючись їх природним смаком. Також шматочки хурми в кубиках можна використовувати в різноманітних солоних або солодких стравах.

Хурма хачія славиться своєю надзвичайно ніжною консистенцією та приємно солодким медовим смаком. Дайте плодам досягти оптимальної м'якості. Відріжте верхнє листя, стебло та серцевину, потім розріжте фрукт навпіл, рухаючись від стебла до кінчика. М'якоть легко виймається ложкою і чудово смакує в сирому вигляді.

Як найкраще насолоджуватися хурмою фую? Ми обожнюємо її в сирому вигляді та додаємо до салатів. Наприклад, у нашому салаті з гіркої зелені, хурми, манчего і лісових горіхів. Мун радить: "Якщо у вас є якісна тверда хурма, зніміть шкірку і наріжте плід тонкими скибочками впоперек, щоб виявити її чудову зіркоподібну форму". Тонке нарізання дозволяє розкрити більш ніжні квіткові аромати цього фрукта, зазначає вона.

Сушена хурма, також звана по-корейськи gotgam, є основним продуктом комори, каже Мун, і є важливою частиною щорічної традиції вшанування предків. Ви часто можете знайти сушену хурму цілий рік у пакетиках із сухофруктами. Її можна їсти як закуску на винос.

Для повністю зрілої та м'якої хатії Мун радить спочатку розрізати її навпіл, вийняти смачну м'якоть та насолоджуватися нею прямо з ложки. Або ж можна додати її як начинку до млинців, йогурту, сиру чи навіть пісної свинини, зазначає вона. Хачію також можна використовувати у випічці, такій як швидкий хліб або пироги, надаючи їм легку, але виразну солодкість з легким земляним відтінком.

Хурма насичена корисними речовинами, а її яскраві помаранчеві та червоні відтінки свідчать про наявність цінних рослинних сполук. Важливо зазначити, що танін хурми, за словами Вікі Шанта Ретельні, RDN, фахівця зі здорового харчування, автора та спікера з Чикаго, є поліфенолом з потужними антиоксидантними властивостями. Ці таніни, які надають фруктам характерної терпкості, також можуть мати протизапальні, антибактеріальні та противірусні ефекти.

Хурма також багата на клітковину, 6 грамів на один (170-грамовий) фрукт, що робить її чудовим продуктом для здоров'я травної системи та серця.5 Фрукт також є гарним джерелом вітаміну С, необхідної поживної речовини для імунітету та здоров'я кишечнику. І, нарешті, вона сповнена вітаміну А, який може потенційно поліпшити резистентність до інсуліну.

Related posts