Українці почали зменшувати споживання їжі та збільшувати вживання спиртних напоїв.
Відзначається, що жителі України почали більше обережно ставитися до витрат на продукти харчування.
Внаслідок масштабного вторгнення Росії близько 49% українців зазнали змін у своїх харчових звичках. Основними факторами, що вплинули на ці зміни, стали ріст цін на продукти, психологічний тиск і агресивні дії російських військ.
Відповідно до аналізу, проведеного компанією Gradus Research, найбільший відсоток серед молодих людей віком від 18 до 34 років становить 54%.
Важливо відзначити, що стрес є основним чинником, який найбільше впливає на харчові звички, охоплюючи 83% випадків. Це призвело до ряду наслідків:
Крім того, українці стали частіше вживати алкоголь. Про це повідомили 19% опитаних.
Також повномасштабна війна вплинула на вибір українців:
Окрім того, громадяни України почали більше економити на продуктах харчування, причому це явище в основному стосується осіб віком від 56 років — 77% з усіх опитаних.
На чому заощаджують українці:
Протягом більше ніж місяця в Україні спостерігається безперервне зростання цін на картоплю, що вже встановило нові рекорди. На сьогоднішній день вартість цього овоча втричі перевищує минулорічні показники. У той же час, ціни на капусту почали знижуватися.
При цьому рекорди подорожчання демонструє огірок, ціни на який зростають третій тиждень поспіль. Також у фруктово-ягідному сегменті ціни переважно зростали.