Як приготувати найсмачніші яблучні сушки та забезпечити їх тривале зберігання.
Сухофрукти – це важливий елемент харчування для всіх вікових категорій. Особливо в холодну пору року, коли свіжі фрукти недоступні, наш організм відчуває потребу у вітамінах та корисних речовинах. Які існують методи для приготування смачних сушених яблук та їх тривалого зберігання, щоб насолоджуватися ними взимку?
РБК-Україна (проєкт Styler) розкриває різноманітні способи приготування яблучних сухофруктів, як з використанням техніки, так і без неї. Цю інформацію надають Контракти.UA.
Приготування яблук
Перш ніж приступити до приготування сухофруктів з яблук, обов'язково добре промийте їх і дайте висохнути природним чином. Потім наріжте фрукти на частини; за бажанням можна видалити насіння та зняти шкірку.
Приготуйте сольовий розчин (1 ч. л. солі на 1 л води) і замочіть в ньому яблука на 2-3 хвилини. Потім знову просушіть яблука.
Сонячне сушіння яблук
Найдавніший метод сушіння яблук – це використання сонячного світла. Цей спосіб найбільше підходить для літніх днів, коли панує тепло. Однак восени реалізувати таке сушіння може бути складно.
Підготовлені фрукти розкладіть на сітці або папері і сушіть протягом 3-4 днів, щодня перевертаючи їх. Щоб захистити від шкідників, накрийте їх марлею.
Сушка в електросушарці
Щоб приготувати сухофрукти за допомогою електросушарки, спочатку наріжте очищені яблука на часточки та викладіть їх на решітки. Налаштуйте температуру приладу на не менше 60°C і сушіть яблука протягом максимум семи годин. Переконайтеся у їхній готовності: якщо фрукти все ще вологі, продовжте процес сушіння ще на 2-3 години.
Сушіння в мікрохвильовій печі
Візьміть плоску тарілку і розкладіть на ній нарізані яблучні часточки. Установіть низький рівень потужності та таймер на 30 секунд. Після цього переверніть фрукти і встановіть максимально можливу потужність на 4-5 хвилин.
Сушка в духовці
Розігрійте духовку до 85°C. Застеліть листи або решітку пергаментом, розкладіть нарізані яблука тонким шаром і залиште дверцята духовки трохи відкритими. Через 2 години переверніть яблука і поміняйте місцями листами.
Через 3 години зменшить температуру до 70°C. Коли основна частина вологи випарується, знову зменшіть температуру до 50°C і сушіть яблука ще 4 години.
Зберігання сушених фруктів
Головні заборони під час зберігання
Щоб сухофрукти зберігалися довго і не псувалися, уникайте наступних помилок:
Зберігання у банках
Для тривалого зберігання сухофруктів оптимальним варіантом є скляні контейнери з щільно закритими кришками. Це допоможе уберегти продукти від молі, вологи та небажаних запахів.
Упевніться, що яблука охололи до кімнатної температури перед тим, як почати заповнювати банки. Старайтесь мінімізувати повітряні прошарки всередині контейнерів і надійно закрийте кришки.
Зберігайте консерви в затіненому та прохолодному приміщенні, де температура коливається між +10°C і +15°C. Не забувайте періодично оглядати банки на наявність цвілі, неприємних ароматів або вологи.
Якщо ви не є прихильником скляних ємностей, сухофрукти можна зберігати в мішках з натуральних тканин (оптимально використовувати льон або бавовну), вакуумних пакетах або в паперових упаковках. Головне, щоб упаковка була щільно закрита.
Охорона від мольових шкідників
Моль становить небезпеку для сухих продуктів, проте існують легкі та ефективні методи, щоб захистити свої запаси. Застосовуйте герметичні контейнери або ретельно зав'язуйте пакети та мішечки.
Зберігайте сухофрукти у прохолодних приміщеннях, адже комахи не виносять низьких температур. Також можна розкласти лавровий лист або лаванду в зонах зберігання, щоб відлякувати міль їх характерним ароматом.
У попередніх матеріалах ми розглядали п’ять домашніх алкогольних напоїв, які можна приготувати з вашого врожаю.
Досліджуйте також 9 видів овочів, які можна зберігати до самої весни.